Τυπογραφείο Έντυπο - Letterpress

Letterpress

Η εκτύπωση letterpress, γνωστή και ως βαθυτυπία ή πιο σωστά υψιτυπία, είναι ουσιαστικά η παλαιότερη εκτυπωτική μέθοδος, που άντεξε σχεδόν αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες. Η εκτύπωση στην συγκεκριμένη μέθοδο επιτυγχάνεται με την πίεση μεταλλικών στοιχείων ή μητρών επάνω στο χαρτί. Αν και ως τεχνική δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ, στις μέρες μας έχει ξαναβρεί τη χαμένη της αίγλη και επιλέγεται συχνά ως η ποιο ποιοτική και αισθητικά άψογη εκτυπωτική μέθοδος. Η ποιοτική εκτύπωση letterpress απαιτεί πολύ καλή γνώση της τυπογραφικής τέχνης, γι’ αυτό και τη συναντά κανείς μόνο σε καλά τυπογραφεία. Η letterpress εφαρμόζεται συνήθως σε χαρτιά εξαιρετικής ποιότητας, δίνοντας ένα άριστο εκτυπωτικό αποτέλεσμα διάφορα έντυπα όπως προσκλητήρια, κάρτες κ.ά.

Θερμοτυπία

Ακούμε πολύ συχνά τον όρο «χρυσοτυπία». Πρόκειται ουσιαστικά για την εκτυπωτική μέθοδο της θερμοτυπίας, που επιτυγχάνεται με την πίεση μιας θερμής μήτρας-κλισέ επάνω στο υλικό (χαρτί, pvc κτλ) μέσω μίας λεπτής μεταλλικής μεμβράνης-foil που δίνει το οπτικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε (χρυσό, ασημί, χάλκινο κτλ). Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της θερμοτυπίας για να δώσουμε στα έντυπα ένα καλλιτεχνικό χαρακτήρα και να τονίσουμε τα στοιχεία που επιθυμούμε. Με τις θερμοτυπίες μπορούμε να επιτύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε προσκλητήρια, κάρτες και ποιοτικές μπροσούρες. Μπορούμε να επιλέξουμε εκτός από χρυσό, ασημί και πολλές άλλες αποχρώσεις, gloss ή ματ.

Γκοφρέ

Με ειδικές μήτρες και εφαρμογή πίεσης στο χαρτί, επιτυγχάνουμε ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο, τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ονομάζεται «γκοφρέ» και είναι μια θαυμάσια τεχνική που τη χρησιμοποιούμε για να τονίσουμε λογότυπα, μονογράμματα, πλαίσια κτλ. Ο σωστός σχεδιασμός και η επιλογή του κατάλληλου χαρτιού επηρεάζουν καθοριστικά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα η μέθοδος του γκοφρέ συνδυαστεί με εκτύπωση ή θερμοτυπία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θαυμάσιο.

Λαμινάρισμα

Δύο ή περισσότερα φύλλα χαρτιού κολλάνε μεταξύ τους, δίνοντας ένα νέο, βαρύ και συμπαγές φύλλο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά χρώματα χαρτιού για ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Τα λαμιναρισμένα φύλλα επιδέχονται τόσο απλή εκτύπωση όσο και θερμοτυπία ή letterpress.

Αναγλυφοτυπίες

Με μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική, δίνουμε στις εκτυπώσεις ανάγλυφη υφή. Το νωπό ακόμη μελάνι «πασπαλίζεται» με ειδικές σκόνες που όταν περάσουν μέσα από τον φούρνο αναγλυγοτυπίας με την κατάλληλη θερμοκρασία, διογκώνονται και δίνουν την αίσθηση του ανάγλυφου. Κείμενα και λογότυπα αποκτούν νέα διάσταση, προσδίδοντας στα έντυπα μια διαφορετική όψη. Η αναγλυφοτυπία είναι ιδανική για προσκλητήρια και κάρτες.

Εργασίες Περάτωσης

Όλες οι μετεκτυπωτικές εργασίες όπως κοπή, χάραξη, πίκμανση, δίπλωμα, σύνθεση, συρραφή, διάτρηση, γωνιοκοπή κτλ εκτελούνται με ακρίβεια στις εγκαταστάσεις μας. Επίσης, εργασίες φινιρίσματος όπως πλαστικοποίηση σε διάφορες υφές και πάχη, με ματ ή γυαλιστερή όψη, εφαρμόζονται όταν οι προδιαγραφές των εντύπων τις απαιτούν.